Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България може да достигне колективен имунитет до лятото

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, "Бизнес старт", 19.04.2021

12:03 | 19 април 2021
Обновен: 12:05 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова

От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 мил. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента".

От думите на госта стана ясно, че здравната ситуация в страната се намира в лошо състояние.

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на година е над 21 на 1000, като близо 20 хил. души са загинали в резултат на пандемията".

"Не съм видях конкретни ангажименти от новото правителство, а желание за търсене на отговорност за лошото управление на кризата", заяви гостът.

„Единственият начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията. Ограничителните мерки и дистанцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. В Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което означава удължаване на лошата ситуация в страната“. 

Причините за високата смъртност в България са лошото състояние на здравната система.

"През цялото време на пандемията повече от половината болнични легла бяха свободни. Не бяха осигурени средства в болниците за амбулаторно лечение. Здравната система е централно администрирана и свръхрегулирана – това й попречи да бъде гъвкава и да реагира навреме".

"Наблюдаваме и едно политизиране на въпроса с AstraZeneca. Не е работа на правителства и ЕК да вземат решения по въпроса кои ваксини да се поставят – това е задача на регулаторните органи и фармацевтичните компании", каза д-р Стойчо Кацаров.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.