Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Средната заетост на споделените офиси в София падна до 50-60% през 2020 г.

Николай Димов, финансов директор в Puzl CowOrKing, "Бизнес старт", 09.04.2021

12:23 | 9 април 2021
Обновен: 14:20 | 9 април 2021
Автор: Александра Попова

Пазарът на офис площи беше един от най-засегнатите по време на пандемията, като негативните ефекти се усетиха и в сегмента на споделените офиси. През 2020 г. приходите на коуъркинг сектора са между 10 и 20% по-ниски спрямо предходната година. Средната заетост в София е била около 50-60% през 2020 г., като данните са базирани на разговори с управители на компании. Това заяви Николай Димов, финансов директор в Puzl CowOrKing, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

От думите на госта стана ясно, че преди пандемията нивото на средната заетост в София е било около 80% в зависимост колко силен е брандът.

Puzl CowOrKing се представя по-добре от средното ниво на пазара. Заетостта на гъвкавите пространства на дружеството спадна временно на 83%, но после отново се възстанови над 90%.

"Към момента София е един от най-добре развитите пазари за гъвкави работни пространства в региона. Конкуренцията през последните 5 години винаги е била висока“, добави още гостът.

"Профилът на нашите потребители включва самонаети лица, хора, които тепърва стартират своя бизнес,  през малки и средни компании до големи такива. Излиза се от стереотипа, който хората имат за коуъркинг пространствата, че се използват само от една група предприемачи или фрийлансъри".

„Гъвкавите работни пространства представляват в глобален мащаб около 2% от цялостното офисно предлагане. В София статистика показва, че е около 2,4% от всички пространства“, заяви Николай Димов. 

Гостът коментира, че софийският квартал "Хладилника" се превръща в едно прекрасно място за правене на бизнес в сферата на гъвкавите работни пространства. Близко е до повечето локации, където хората живеят, до "Южния парк", като и в близост до него се намира търговски център. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук