Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новото правителство да се ваксинира публично, за да ускорим имунизацията

Аркади Шарков, здравен икономист, "Бизнес старт", 07.04.2021

12:18 | 7 април 2021
Обновен: 12:32 | 7 април 2021
Автор: Александра Попова

Бъдещото правителство трябва публично да се ваксинира срещу COVID-19, за да се ускорят темповете на имунизация в България. Това е най-важното, което трябва да направят лицата на новата власт – премиерът и министрите, заяви здравният икономист Аркади Шарков в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

"Публичните ваксинации на политическите фигури трябва са част от кампанията по ваксинация. По отношение на предишното правителство отварянето на зелените коридори беше едно от най-добрите му решения. След като първите приоритетни групи не желаеха да се ваксинират, в момента много пенсионери, лекари са заявили, че искат да бъдат ваксинирани".

От думите на госта стана ясно, че към момента има около 500 хил. поставени дози от всички ваксини, докато ваксинираните лица и с двете дози са около 100 хил. в цяла България.

По отношение на недоверието към ваксината на AstraZeneca, здравният икономист заяви, че темата за ваксините е започнала да се политизира все повече.

"Докато няма официална позиция от Европейската агенция по лекарствата, всяко изявление не би следвало да бъде възприемано като официално. В момента се наблюдава и един вид търговска война между различните производители на ваксини".

„Хубавата част е, че все повече ваксини започват да се одобряват, което дава възможност за алтернативи“, добави Аркади Шарков. 

„Първата стъпка винаги трябва да бъде свързана с предпазливостта и опазването на човешкия живот. На база това се правят различни анализи, чрез които може да се изчисли кое е по-големият риск: това човек да се разболее от вируса или да получи тромбози. В момента има по-голяма вероятност от заразяване. Не трябва да забравяме, че всеки един медикамент крие своите рискове.“

'Бъдещето правителство трябва да вземат предвид какво искат представителите на фармацевтичните компании. Една непопулярна реформа, която може да бъде въведена от новото правителство, е намаляването на ДДС на лекарствата", заяви здравният икономист

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.