Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Държавата трябва да подпомогне поклонническия туризъм чрез реклама

Отец Стилиян Табаков, ръководител на Поклонническо-просветния център “Св. Йоан Рилски“, Бизнес старт, 01.04.2021

12:13 | 1 април 2021
Обновен: 12:14 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева

Държавата трябва да подпомогне поклонническият туризъм чрез реклама, тъй като това е единственият вид туризъм, при който човек получава нещо повече. Това заяви отец Стилиян Табаков, ръководител на Поклонническо-просветния център “Св. Йоан Рилски“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Към поклонническият туризъм в България има интерес, но той е доста недостатъчен. От години има кампания от страна на Министерството на туризма да се развият поклоннически маршрути, което е похвално“, заяви гостът.  

По думите на отец Табаков в страната има някого големи стратегически от духовна гледна точка места. Това са няколко големи града, около които са концентрирани много поклоннически обекти -  София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Видин, Русе, Асеновград.

„Също така и големите манастири, които са част от ЮНЕСКО - Рилският манастир,  Бачковският манастир, Троянският манастир. Оквен това има около София -  Софийска Света гора, Мала Света гора, около Велико Търново - Търновска Мала Света гора“.

„Основаната част от обектите се поддържат от Българска Православна Църква и правителството“, обясни гостът.  

Отец Табаков заяви, че пандемията се е отразила върху поклонническият туризъм както и при другите видове туризъм.

„Спряхме колективните пътувания и хората се уплашиха да влязат в църква заради твърденията,  че църквите са основни източник на разпространение на заразата“, каза той.

Целия разговор вижте във видето.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.