Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пандемията удължи работното време на жените до 12 часа на ден

Инженер Ваня Кънева-Минкова, изпълнителен директор на сдружение "Съвет на жените в бизнеса", Бизнес старт, 08.03.2021

11:02 | 8 март 2021
Обновен: 15:19 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Пандемията удължи работното време на жените до 12 часа на ден в някои случаи и увеличи грижите за децата и близките. Това заяви инженер Ваня Кънева-Минкова, изпълнителен директор на сдружение "Съвет на жените в бизнеса", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Дамите са на първа линия, като над 80% от работещите на първа линия са жени. Над 75% от работещите в здравеопазването са жени. Над 90% от образованието и социалните дейности отново са жени. Над 95% от хората, който се занимават с почистване също са жени“, каза гостът.

„Това голямо натоварване среща непропорционална тежест от по-големия риск от безработица и това, че за всеки час неплатен труд на мъже имаме по три на жени“.

„Само 7% от жените в бизнеса са на лидерска позиция“, заяви Ваня Кънева-Минкова.

„По-уверени и по-спокойни сме за 2021 г. Заедно с имунизациите вървим към отваряне и към това отложения ни живот да се върне към нормалното“.

„Българските жени са си изградили по-благосклонна бизнес среда, но основният компромис, който трябва да направи една жена, която иска да се развива в професионален план е с времето, което може да посвети на семейството и близките си“, каза Ваня Кънева-Минкова.

„Балансът се намира много трудно, веднъж защото сме дами и второ, защото Covid ни донесе още повече грижи за децата и близките ни. Така в условията на работа от вкъщи работният ден на жената се удължи с много, като в някой случаи дори говорим за 12-часов работен ден“.

Сред най-големите проекти на "Съвет на жените в бизнеса" за 2021 г. се лидерската академия, която ще се проведе за седма предна години в хибриден модел. Други големи проекти са менторската програма, стажантска програма „Оставам в България“ и програмите за предприемачество в партньорство с организация „Америка за България“, обясни Ваня Кънева-Минкова.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.