Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Investor.bg стана на 20 години – какво следва за сайта?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg и Десислава Попова, заместник-главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 01.03. 2021

11:35 | 1 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Преди 20 години Investor.bg  стартира като първата безплатна икономическа медия, която се смята за новост, тъй като до онзи момент финансовата информация бе достъпна само чрез платен абонамент. Това заявиха Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg и Десислава Попова, заместник-главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Много важно е да се пресеят важните новини и да се предадат на разбираем език“, заяви Попова.

„Има няколко постулата, по които се водим- да бъдем първи и да бъдем фактологично верни, да бъдем бързи в допълнителното отразяване, защото всяко събитие се формира и от последващото такова, завършеност в анализа и решението за бъдещето“, заяви Попов.

„Към момента държим около 20 % пазарен дял. Като по отношение на това какви хора ни четат над 30% от потребителите ни са представители на висшия мениджмънт и 5% от тях имат собствен бизнес. Така че става дума за хора, който вземат решения“.

Относно това как се подбира правилната информация Попова заяви, че се отчита кой е източника й и каква е експертизата на човека, който говори по определените теми.

Бойчо Попов обърна внимание и на значението на Investor Finance Forum за растежа на сайта.

„Това е най-големият подобен форум в България и от него понякога се разжалват идеи за новини и анализи, който после стават много интересни“.

„По случай на своя юбилей, учредяваме годишна стипендия за магистърска програма „Финанси“ в партньорство с един от най-добрите бизнес университети в страната – ВУЗФ, и продължаваме съвместно с тях да организираме „Академия за финансови анализатори“. Чрез нея всяка година ще протягаме ръка към младите, които искат да се развиват в сферата на финансовата и икономическата журналистика, и ще даваме възможност след конкурс на един млад талант да се специализира безплатно в магистърска програма на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и в същото време – да прилага практически знанията си в редакцията на сайта, както и в единствената бизнес телевизия в страната Bloomberg TV Bulgaria, работейки с терминалите на Bloomberg“, обясниха гостите.

Също така екипът на Investor.bg през следващите месеци ще изнесе отворени онлайн лекции за основите на икономическата и базираната на данните журналистика пред студенти на бизнес университета.

Целя разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на “Бизнес старт" може да видите тук.