Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската следа в изучването на Марс

Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН, Бизнес старт, 24.02.2021

12:16 | 24 февруари 2021
Обновен: 12:17 | 24 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Космосът не е изолирана сфера от цялостното икономическо развитие, той е високопечеливш бизнес. Това заяви Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Уникалното достижение при кацането на Марс беше картината, която всички успяхме да видим. Цялата тази информация беше осигурена и работеше перфектно на базата на комерсиални устройства и сензори, които не са разработени специално за програмата за Червената планета. Това редуцира страшно много разходите. Перфектната картина беше възможна със сензори, които човек може да си купи от Интернет“, обясни Илиев.

Той припомни, че едно от първите цифрови изображение от Космоса е от телескопа Хъбъл през 1991 г.

„След Хъбъл технологиите много се развиха. Камери от ново поколение бяха поставени на роувъра и позволиха на света да стане свидетел на кацането му на Марс. Технологии от комерсиалната сфера бяха върнати в Космоса и позволиха да се редуцира стойността на космическите мисии“.

По думите на Илиев последните 30 години дадоха възможност за свободно придвижване, обучение и работа в чужбина, благодарение на което доста българи вече работят в областта на Космоса.

„Над 50 са българите, които работят в редица водещи институти в Европейската космическа агенция, а трима българи работят в екипа на Илон Мъск“, поясни той.

Той коментира също, че има българско участие в различните мисии до Марс и то е свързано с измерването на радиацията.

„Измерва се чрез прибор, разработен от Института за космически изследвания към БАН, който се използва в няколко от мисиите до Марс. Основно е свързан с участието на Руската космическа агенция поради факта, че ние все още не сме членове на Европейската космическа агенция“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.