Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата търговска стратегия на ЕС ухае на зелени политики

Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, Бизнес старт, 23.02.2021

11:15 | 23 февруари 2021
Обновен: 14:49 | 23 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Основният акцент на търговската стратегия на Европейската комисия за следващите години е отворената стратегическа автономност, т.е. свободата на предвижването на стоки и услуги няма да бъде ограничена, но тя няма да бъде отстоявана на всяка всяка цена. Това заяви Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Именно тук е реформата, за която Европа мечтае от години, тъй като в Световната търговска организация (СТО) нещата буксуваха и продължават да буксуват, възпрепятствайки нормалното функциониране на международните търговски отношения". 

"По време на мандата на Тръмп СТО, която е основният стожер за следенете на правилата, беше изцяло блокирана и вследствие на което много изостана по отношение на дигиталната и зелената търговия - елементи, който са заложени в стратегията на ЕК", коментира Любов Панайотова. 

"Отделно продължават много от нелоялните практики. Смяташе се, че когато Китай бъде приет в СТО като един от най-големите пазари, той ще спазва правилата, но това въобще не се случи". 

По думите на директора на Фондация „Европейски институт“ Европа стигна до убеждението, че е необходима промяна както в СТО, така и във всички защитни мерки и механизми на световната търговия.

"Говорим много за зелена търговия, зелена индустрия и кръгова икономика. Но "зеленото" е скъпо и когато едни от най-големите световни търговски участници използват нелоялни практики и принудителен детски труд, нормалното функциониране на конкуренцията е обречено". 

"Затова намеренията на ЕК са да се създаде една нормално функционираща правна рамка и един обединен търговски фронт, за да може всички нелоялни практики, без значение от къде произтичат, да бъдат сведени до минимум", обясни гостът. 

Любов Панайотова поясни, че в стратегията не фигурират европейските търговски отношения с Русия, тъй като решението за налагане на персонални санкции заради казуса "Навални" е изцяло в полета на Съвета на ЕС. 

"От известно време вече не се налагат крупни търговски санкции, а се прицелват само опрелени лица, което само по себе си има много по-добър ефект, тъй като преди от санкциите срещу самата държава страдаше главно населението".

От разговора с директора на Фондация „Европейски институт“ стана ясно, че в търговската стратегия на ЕК могат да бъдат открити намеци за ограничаване на търговията и налагане на санкции върху трети страни, които не подкрепят екологичната и цифрова трансформация.

"Акцент е поставен дори върху споразумението на ЕС със страните от Латинска Америка, Меркосур, като Комисията призовава за подобряване на договора и налагане на по-високи санкции при неспазване".

Гостът прогнозира, че за в бъдеще всички участници на международната търговска сцена ще се стараят да поддържат отношенията си с Европа, защото Старият континент е най-богатият пазар, но всички те нямат да имат други освен да спазват правилата.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук