Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Интригата между Facebook и Австралия се задълбочава

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg , Бизнес старт, 19.02.2021

11:42 | 19 февруари 2021
Обновен: 11:42 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Австралийският премиер Скот Морисън обеща в петък да продължи с прилагането на закони, които да принудят Facebook Inc да плаща на новинарските компании за съдържанието. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Facebook блокира страниците на местни и чуждестранни информационни бюлетини за австралийците и блокира потребителите на платформата от възможността да споделят каквото и да е новинарско съдържание в четвъртък. Този ход обаче изтри и няколко акаунта на правителството и на служби за спешна помощ, както и страници на благотворителни организации с нестопанска цел, което предизвика широко възмущение".

"Австралийският закон, който ще принуди Facebook и Google да сключват търговски сделки с австралийски издатели или пред задължителен арбитраж, вече бе гласуван от долната камара и се очаква да бъде приет от Сената през следващата седмица", обясни Попов. 

Главният редактор на Investor.bg коментира и статия на японския новинарски сайт Nikkei Asia, според която Huawei може да свие наполовина производството си на смартфони.

"Компанията е информирала своите доставчици, че тази година ще поръча от тях с 60 процента по-малко компоненти, отколкото през предходната година. Според Nikkei Asia тези доставки трябва да са достатъчни за производството на 70 до 80 милиона смартфона. Това би било драматичен спад в сравнение със 189-те милиона устройства, които Huawei бе доставила през 2020 г., и само една трета от приблизително 240-те милиона смартфона, които Huawei бе успяла да пусне на пазара през 2019 г."

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.