Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лобизъм стои зад ограниченията за някои видове маски в страни от ЕС

Проф. Павлина Долашка, Институт по органична химия към БАН; Лъчезар Бакърджиев, управител на „ВМЗ Пеппер модна индустрия“, Бизнес старт, 26.01.2021

12:16 | 26 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в част от страните в Европа, като зад това решение стои лобизъм. Около тази теория се обединиха проф. Павлина Долашка, Институт по органична химия към БАН и Лъчезар Бакърджиев, управител на „ВМЗ Пеппер модна индустрия“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Това е един лобизъм. Както знаете Европейският съюз се напълни с евтини китайски маски, които бяха некачествени и сега голяма част от тях стоят в складове. Имам информация, че във Франкфурт има над 200 млн. такива некачествени маски, закупени от Китай“, заяви Бакърджиев.

„Ако тези маски се използват както трябва, т.е. по 4 маски минимум дневно, които да се сменят през два часа, те дават степен на защита. Но финансово това е затруднение за някои хора“, коментира проф. Долашка.

„Ако направим една проста сметка – обикновените маски в началото се продаваха за 1 лев. Има кутии от 100 маски, които се продават за 15лв. Тоест, една маска е средно около 10 ст. Къде отиват останалите 90 стотинки обаче? По веригата, която печели. За три месеца например, по 4 маски средно дневно, вие трябва да платите доста пари. Ако вземем обаче маските с активен въглен, които са от порядъка на около 8 лева, вие ще имате нужда да си купите само 5 маски за 3 месеца. В единият случай вие ще платите 150 лв, голяма част от които ще отидат някъде по веригата, а за маските с активен въглен – само 40 лв., като по веригата ще отидат само няколко лева“, разясни още тя.   

„Няма европейски стандарт, който да регламентира защитата от вируси. Тези маски, които са т.нар. FFP1 FFP2 и FFP3, те са противопрахови и защитават. Но са водно непропускливи и задържат влагата между маската и лицето и по този начин дават възможност за развитието на бактерии, ако не се сменят редовно“, допълни управителят на „ВМЗ Пеппер модна индустрия“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.