Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законът за българския жестов език е изключителна победа за глухата общност у нас

Мария Кръстева, председател на Асоциация на родителите на деца с увреден слух (АРДУС) и Силвана Павлова, консултант "Подкрепена заетост", Бизнес старт, 25.01.2021

12:14 | 25 януари 2021
Обновен: 12:14 | 25 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Законът за българския жестов език е изключителна победа за хората с увреден слух в България, като се узаконява правото им на достъп до информация, качествено образование и интегриране в обществото. Това споделиха Мария Кръстева, председател на Асоциация на родителите на деца с увреден слух (АРДУС) и Силвана Павлова, консултант "Подкрепена заетост", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"След много дълги години борба организации, правителствени институции и политици се обединиха около каузата да интегрират хората с увреден слух в българското общество", сподели Мария Кръстева.

"Този закон урежда именно помощта към глухите деца и младежи чрез предоставянето на преводачески услуги и ползването на жестов език. Училищното и предучилищното образование ще бъде подпомогнато с назначаване на преводачи и сурдопедагози, които владеят жестов език".

По думите на Мария Кръстева особено сега във времена на пандемия трудно се провежда образователния процес при подрастващи с увреден слух, като в София има възможности, но в други части на страната децата са много затруднени

"Не се знае докога ще продължи онлайн обучението и затова трябва да се помисли в подзаконовите разпоредби как да бъде подсигурен във виртуалната класна стая жестов преводач".

Силвана Павлова коментира, че основната трудност, която срещат деца с увреден слух, се изразява във факта, че дигиталното обучение и програмите не предоставя технически чист звук.

"Това, което ще се промени в образованието, е преподаването на български книжовен език и всички други дисциплини или предмети чрез жестов майчин език, който се говори в семейството на детето. Досега се ползваше писменост и жестов език като помощно средство, но не като основно средство за преподаване жестовият език става абсолютно равноправен на книжовния и това ще покрие на 100% нуждите на дадено дете".

От разговора стана ясно, че възможностите за работа за хора с увреден слух през последните години макар и с бавен темп се увеличават, което се дължи отчасти на професията консултант "Подкрепена заетост".

"Това е една млада професия, което тръгва от САЩ и Канада, но вече я има и в България с нейната структура и индивидуален подход. Ние не се фокусираме върху увредата на хората, а точно обратното - върху техните възможности. Консултантът намира подходяща позиция, провежда собствено индивидуално интервю с работодателя и след това придружава кандидата на реалното интервю, като следващият етап е вече подпомагане във встъпилтеното обучение на самото работно място".

"Нашата работа не спира дотам - винаги, когато даденият служител или работодател има нужда от нас, ние се отзоваваме", допълни Силвана Павлова 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.