Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Градският транспорт в София загуби 52 млн. лв. приходи през 2020 г.

Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, Бизнес старт, 15.01.2021

12:30 | 15 януари 2021
Обновен: 12:31 | 15 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Новата билетна система за електронно таксуване в София трябва да стартира през май. В готовност сме да я пуснем, текат последни етапи за верифициране от Националната агенция по приходите. Това заяви Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Дилчев коментира отражението на пандемията, като отбеляза, че едва ли има по-тежък период в 120-годишната история на градския транспорт. Той посочи, че приходите в системата се понижават с 52 милиона лева през 2020 г. на годишна база.

“Броят на пътуващите в градския транспорт намаля значително, имаше периоди, в които пътниците бяха седем пъти по-малко, което се отрази на приходите. От друга страна, разходите могат да бъдат оптимизирани съвсем малко”.

Друга тема, на която гостът се спря, са оплаквания в социалните медии от пътници за недостиг на пунктове за продажба на карти и билети в София и липсата на добра хигиена в превозните средства.

По думите на Дилчев под 4% от пътуванията в столицата са с единични билети. Той посочи, че броят на работещите пунктове към момента е същият, както и преди коронакризата и призова невъзможността да се закупи билет от шофьора заради здравни мерки да не се превръща в причина за возенето на нередовни пътници. 

“Разписанията на градския транспорт са в пълния си обем. Към днешна дата струпване на хора в транспорта няма”.

По отношение на противоепидемичните мерки Дилчев изтъкна, че и влаковете на метрото, и автобусите на градския транспорт се дезинфекцират по два пъти на ден.

“Всеки ден се дезинфекцират пунктовете на градския транспорт, както и станциите на метрото”, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.