Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Твърдият локдаун в Германия ще задуши предколедната еуфория на малкия бизнес

Адв. Анна Бамбалска, кантора Marzillier und Kollegen, Бизнес старт, 15.12.2020

11:23 | 15 декември 2020
Обновен: 12:01 | 15 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Твърдият локдаун в Германия, който влиза в сила от 16 декември, ще засегне най-тежко малкия и среден бизнес, който много разчиташе на предколедната потребителска еуфория. Данните на Министерството на финансите показват, че държавната помощ срещу икономическото влияние на пандемията от коронавирус ще струва на хазната на Германия около 1,4 млрд. евро. Това заяви адв. Анна Бамбалска, кантора Marzillier und Kollegen, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

От утре в най-голямата европейска икономика ще бъде затворено всичко освен хранителните магазини, аптеките, банките и пощите, обясни гостът.

„Последните няколко седмици виждахме константно повишаване на инфекциите и здравните власти обявиха, че ако не бъдат въведени по-строги мерки, до края на годината могат да бъдат заети всички легла за интензивна грижа“.  

По думите на Бамбалска към момента капацитетът на свободните легла в интензивните отделения в Германия е едва 14%.  

„Блокадите се отразяват най-тежко на малкия и средния бизнес, тъй като тези компании се възползват най-силно от еуфорията около коледните празници.  Но като цяло този локдаун се приема повече с разбиране от обществото“.

Бамбалска обясни, че в Германия има три пакета за подкрепа на бизнеса, като към момента вече се изпълнява вторият, които предвижда до 75% от фиксираните разходи на малките и средни предприятия да бъдат поети от държавата.

„Обществото е много търпеливо. Бизнесът и кредиторите знаят, че ще бъдат удовлетворени финансово и всеки просто чака своя ред“, коментира гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.