Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Борис Петров: Кредитният мораториум е може би най-ефективната антикризисна мярка у нас

Борис Петров, финансист, Бизнес старт, 08.12.2020

10:51 | 8 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Удължаването на кредитния мораториум е абсолютно временна рамка и не бива да се възприема от бизнесите и физическите лица като постоянна. Тя е пряк и целеви отговор на очакваното продължаване на втората вълна на Covid, която се стреми да адресира потенциалните проблеми на платците по време на този кризисен период. Това коментира Борис Петров, финансист, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

Борис Петров коментира, че тази мярка е добре дошла, но за много бизнеси може да се окаже недостатъчна.

"От гледната точка на бизнеса е много спорно колко би било полезна за него тази 3-месечна кредитна ваканция, особено за тези, които имат силен сезонен характер в приходите като хотелиерите, транспортния сектор и туризма".

Гостът уточни, че физически и юридически лица, които преди не са възползвали от мярката, имат възможността сега да кандидатстват и ще им бъде предоставен целият срок от 9 месеца.

"Процедурата и в двата случая е еднаква и силно облекчена. Удължаването на кредитната ваканция е може би най-ефективната антикризисна мярка, която в България към този момент е активирана".

Въз основа на статистика Борис Петров поясни, че броят на физическите лица, които към този момент са се възползвали от мярката, е почти 100 хиляди, а по отношение на юридическите лица  - 14 хиляди.

"Спрямо Нидерландия и други европейски страни България има много по-висок относителен дял на общите суми на отложените плащания, което доказва ефективността на мярката".

В заключение Борис Петров посочи, че българските банки и тези в ЕС са много по-подготвени сега, отколкото са били през 2008-2009 г.

"ЕЦБ и БНБ още в началото на тази година определиха и ограничиха разпределението на дивиденти, като по този начин търговските банки запазват високите си капиталови нива ... В България капиталовата адекватност към месец октомври е 23% - доста над средната за еврозоната и ЕС". 

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.