Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България и Белгия имат общи интереси в транспорта и туризма

Н.Пр. посланик Фредерик Морис, посланик на Белгия у нас и Кристоф Де Мил, председател на Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, „Бизнес старт“, 04.12.2020

10:36 | 4 декември 2020
Обновен: 15:42 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Българският и белгийският бизнес може да намерят общ интерес в транспортния сектор, особено търсейки решение на предизвикателството Brexit. Белгийски компании се интересуват и от инвестиции в ловен и в спа туризъм в България. Това заяви Н.Пр. Фредерик Морис, посланик на Кралство Белгия у нас, в специално интервю за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Морис говори пред Bloomberg TV Bulgaria заедно с Кристоф Де Мил, председател на Бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“.

През 2021 г. най-големите рискове пред европейската икономика ще са свързани с навременното стартиране на програмите за подпомагане на икономиката, с плановете за ваксиниране, с Brexit, както и с опасността всички да се успокоят,  че скоро ще се върнем към нормалността. Трябва да останем гъвкави, внимателни и иновативни, обясни Де Мил.

Посланик Морис коментира, че числата и статистиката през настоящата година са се променили и то не в желаната посока, когато говорим за търговията между България и Белгия.

„За отбелязване е, че износът от Белгия към България намаля повече отколкото износа на България към Белгия през 2020 г. Тенденцията в последните 7-8 месеца е за спад с около 20% в стойността на износа на белгийски стоки към вашата страна. А експортът от България към Белгия остава почти без промяна. Трябва да знаете, че в нормални години белгийският износ на Белгия към България възлиза на 700-800 млн. евро, а в обратна посока износът е за над 900 млн. евро“, посочи той.

Допълни, че все пак България има положителен търговски баланс с Белгия, което ще прoличи и тази година, въпреки че числата ще бъдат малко по-ниски.  

Кристоф Де Мил пък коментира мерките в двете държави, които са предприети в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. По думите му почти няма разлика между тях, освен в размера на подкрепата.

„И в двете страни има мораториум по плащанията на заемите, кредитна ваканция, временни мерки в подкрепа на заетостта. Има заемни програми в подкрепа на бизнеса. Но ще ви дам пример – в Белгия също има гаранционна програма за нови кредити на фирмите, но мащабът е различен. Там говорим за програма, гарантираща 50 милиарда евро кредити“, отбелязва председател на Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“.

Той допълни, че според него всеки бизнес може да бъде приведен в съответствие с мерките, но проблемът идва от това, че когато обекти като ресторанти и магазини са отворени, това стимулира хората да се разхождат навън, а това движение води до разпространение на вируса. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.