Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Удължаване на локдауна ще има пагубен ефект за много бизнеси

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, Бизнес старт, 01.12.2020

11:09 | 1 декември 2020
Обновен: 11:53 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Трудностите, които малките предприятия изпитват в стремежа си да се възползват от държавните стимули, показват недостига на инфраструктура за подкрепа на бизнеса в България. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Този сектор изживява ужаса на затварянето за втори път, каза гостът и добави, че още при първия локдаун част от предприятията не са успели да се съвземат. По думите й също така много малко предприятия са успели да се възползват от мярката за подкрепа на миркобизнеса.

„Подценява се възможността за подкрепа на бизнеса чрез разсрочване на задълженията към фиска. Ние смятаме, че требва да се направи един по специализиран подход към малкия и средния бизнес.“

Според Негулова „не е сериозно да се подкрепят предприятията само по линия на заетостта, а средствата, които се отпускат по програмата за подкрепа на иновациите и подобни са трудни за получаване, защото там бюрокрацията е голяма“.

„Предприятията могат да се възползват от много мерки наведнъж, но проблемът е недостигът на експертиза и незнанието на колегите как да направят качествени избори за микса от мерки“.

По отношение на възможността противоепидемичните ограничения да бъдат продължени и след 21 декември Негулова заяви:

„Най-големите обороти се правят до Нова година и после идват едни мъртви месеци дори и да няма пандемия, а ако локдаунът се удължи, това ще бъде пагубно за много бизнеси“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости в „Бизнес старт“ можете да видите тук.