Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Къщи за гости вече се продават у нас заради пандемията

Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, Бизнес старт, 26.11.2020

11:41 | 26 ноември 2020
Обновен: 12:38 | 26 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Вече има обяви за продажбата на къщи за гости у нас, пандемията се отрази сериозно на сектора. Това каза Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Кънева посочи, че за момента единствените спечелили от кризата у нас са къщите за гости по Черноморието заради множеството изисквания за посещение на Гърция през лятото, които доведоха до отлив на български туристи към страната.

По отношение на новите мерки за овладяване на пандемията гостът посочи, че пряко работата на къщите за гости няма да бъде засегната, тъй като не се налага затварянето им, а капацитетът на тези места често е до 15 човека - максималният брой хора, които могат да се събират на частни тържества.

"Резервациите намаляват още от миналия месец след ръста на новозаразени с коронавирус".

По думите на госта къщите за гости остават празни за осми декември, липсват и резервациите за тиймбилдинги. За Нова година обаче всички са резервирани още от септември, стана ясно от разговора.

Кънева призова за мерки в подкрепа на собствениците на къщи за гости. Тя посочи, че мярката по програмата за конкурентоспособност има изискване, според което бизнес с оборот под 30 хиляди лева не може да се възползва.

“Къща за гости, която има заетост лятото 2-3 месеца и зимата по празниците няма как да направи такъв оборот”, заяви гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.