Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Автобусните превозвачи ще фалират масово с новите ограничителни мерки

Петър Захариев, председател на Сдружението на автобусните превозвачи, 24.11.2020

10:44 | 24 ноември 2020
Обновен: 11:53 | 24 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

От както се въведоха мерките автобусните превозвачи бавно и сигурно загиват - повечето са в скрит фалит, а някои вече и в явен. С новите мерки и затваряне на държавата със сигурност ще фалират масово още превозвачи. Това заяви Петър Захариев, председател на Сдружението на автобусните превозвачи в предаването „Бизнес Старт“ с водещ Христо Николов.

Той допълни, че в сряда, 25 ноември, браншът готви протест. Превозвачите са недоволни от ветото на президента Румен Радев, с което бяха спрени законови промени, които инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници. Очаква се превозвачите да спрат превоза на пътници в знак на недоволство.  

„Незаконните превозвачи са сива икономика и са онези, които практически ощетяват държавния бюджет, като не плащат никакви такси и осигуровки. Те са и жестоката конкуренция за т.нар. „бели фирми“ на българския пазар“.

Захариев поясни, че този проблем се коментира от години и е сред основните, но не е единственият, който засяга превозвачите. Останалите включват административни въпроси.

Според гостът през настоящата годината, сивият сектор при автобусните превози се е увеличил, в резултат на пандемията.

„Сивият сектор се увеличи и се вихри със страшна сила. Мерките и създалата се ситуация благоприятстват избуяването.“

 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“  гледайте тук.