Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Грийнпийс България: Не трябва да мислим само за нашето здраве, а и за това на планетата

Меглена Антонова, координатор на програмата „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ България, Бизнес старт, 20.11.2020

10:45 | 20 ноември 2020
Обновен: 12:02 | 20 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Когато мислим за нашето здраве е много важно да помислим и за здравето на планетата. Според глобални проучвания на месец се изхвърлят 129 млн. маски за еднократна употреба, които са трудно рециклируеми и поради ниските цени на петрола, за компаниите е по-изгодно да ги произвеждат, вместо да ги рециклират. Това заяви Меглена Антонова, координатор на програмата „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ България, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

"Изчисление на организацията за по-малко пластмаса в България гласи, че ако ежедневно всеки един човек на планетата използва маска за еднократна употреба, то в края на годината ще се изхвърлят около 3 трлн. маски, които ще попаднат в околоната среда поради неправилното им изхвърляне или ще бъдат заровени в сметища, или ще бъдат изгорени в инсинератори".

"За нас по-ключовото решение е не да се рециклират тези маски, тъй като не е икономически изгодно, а по-скоро да се намали предлагането им за сметка текститилните, които могат да бъдат използвани многократно", коментира Меглена Антонова

В заключение гостът добави, че генерирането на стоки от източници различни от петрол може да бъде добра комбинация с кръговата икономика.

"Природата е един от най-добрите учители за иновативни идеи и технологии".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.