Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС се нуждае от нови конкретни механизми за измерване на върховенството на закона

Тодор Галев, Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 20.11.2020

10:30 | 20 ноември 2020
Обновен: 12:08 | 20 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

За да бъде обвързана многогодишната финансова рамка на ЕС с върховенството на закона, трябва да се изобретят нови конкретни механизми за измерване, а не да се разчита на политически решения. Това заяви Тодор Галев, Център за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Компромис може да бъде намерен, ако се изобретят конкретни механизми, който мерят еднозначно върховенството на закона, а не да се разчита на отношението на конкретни политици и партии към определено законодателство“.

„В момента ЕК сякаш е блокирала, защото механизмите, които се обсъждат са едни и същи от последното десетилетие и трябва да бъдат променени“, коментира Галев.

 Според него не трябва да се оказва натиск върху Полша, Унгария и Словения, а Комисията да излезе с ясна позиция.

„Не може от година да се говори, че бюджета ще бъде обвързан с върховенството на закона и нищо да не се прави по въпроса“.

По думите му България не се притеснява, но ако се стигне до конкретни механизми именно страната ни ще бъде от тези, които се представят зле.

Галев прогнозира също така, че най-рано през пролетта може да се очаква отпускането на средства по многогодишната финансова рамка, ако вдигането на  вето се случи скоро.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.