Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Евродепутат: България може да бъде санкционирана от ЕС, ако не насочи правилно разходите си

Цветелина Пенкова, евродепутат, Бизнес старт, 12.11.2020

10:15 | 12 ноември 2020
Обновен: 13:08 | 12 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Разходите, предвидени в Бюджет 2021 на България, не са изцяло насочени към справяне с кризата и това може да доведе до санкции от страна на Европейския съюз. Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът обясни, че в момента е разрешено дефицитите на държавите членки да надвишават разпоредбите в ЕС, но само ако предвидените разходи са насочени към борба с коронакризата, докато в България случаят е различен.

Пенкова заяви, че основни приоритети в следващата бюджетна рамка на ЕС са младежите, образованието, здравеопазването и инфраструктура и развитие.

„Подкрепата за бизнеса е заложена и в дългосрочния бюджет на съюза, защото не се смята, че за година ще се справим с последствията от кризата, но се разчита много и на мерките в отделните държави за подпомагане на малкия и средния бизнес“.

Гостът също така обясни, че сега за първи път преговорният екип на ЕП е успял да постигне увеличаване на средствата, заложени в многогодишната финансова рамка.

„Ако това бъде гласувано през следващия месец, тези средства ще бъдат разпределени по перата още от януари 2021 г.“

Всяка една държава трябва да предостави национален план за изразходването на средствата, получени от фонда Next Generation, за да може да се възползва бързо от предвидените там средства за стимулиране на възстановяването,  каза Пенкова. 

„България се забави и основните направления на съюза не са достатъчно добре разгледани в черновата представена сега, което може да доведе до допълнително забавяне“.

Гостът коментира и закупването на ваксина, като заяви, че все още е трудно да се каже кога медикаментът ще бъде достъпен за различните държави членки, но прогнозира, че това ще стане през второто тримесечие на следващата година.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.