Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Интересът на Китай към Балканите няма да намалее след избирането на Байдън

Стефан Хаджитодоров, Център за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН и Вадим Рошманов, председател на Асоциацията за международно обществено развитие, Бизнес старт, 10.11.2020

11:17 | 10 ноември 2020
Обновен: 11:56 | 10 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Балканската политика на Китай не се отличава съществено от по-широкобхватната политика на Пекин. Балканите винаги са били една арена между Запада и Изтока. Сега обаче под Изток разбираме Китай, който преди всичко демонстрира своите икономически интереси в определени сектори, сред които най-вече инфраструктурата. Това заяви Стефан Хаджитодоров, Център за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

"Една съществена част от инциативата на китайския президент "Един пояс-един път" предвижда реализирането на различни инфраструктурни проекти, които да осигурят бърз и евтин транспорт до богатите западноевропейски пазари. Този път минава именно през Западните Балкани". 

Стефан Хаджитодоров уточни, че китайските инвестиции в инфраструктура не са преки, а се изразяват в отпускане на изгодни кредити за страните, в които се изграждат тези проекти.

"Характерното за тези кредити е, че повечето от тях се отпускат от трите най-големи държавни китайски банки. И се дават само при положение, че китайските фирми ще получат съотвените обществени поръчки. В крайна сметка Пекин по този начин подпомага собствената си икономика, защото тези фирми работят само с китайски работници и материали". 

Според Стефан Хаджитодоров интересът на Китай към Югоизточна Европа няма да намалее, дори и ако отношенията се променят при Байдън, тъй като политиката на Пекин винага е била с далечна перспектива.

По думите на Вадим Рошманов, председател на Асоциацията за международно обществено развитие, Китай и Русия ще пратят своите поздравления едва тогава, когато новият президент на САЩ встъпи в длъжност. Но който и да е той, политиката на максималния натиск се оказа неработеща.

"Американското общество сега има възможност да си отдъхне заради избора на кандидата на Демократите. Това ще успокои пазарите и ще отвори страната за чужди инвестиции". 

Вадим Рошманов прогнозира, че при администрацията на Байдън въшната американска политика ще се разгърне и ще се повиши двустранното сътрудничество със съюзниците на Вашингтон, но "настъпателната политика към Китай няма да бъде променена толкова рязко и в търговско, и в технологично отношение", добави още гостът.

В заключениe Вадим Рошманов заяви, че инвестициите в зелена енергия ще бъдат ключови в по-натъшните преговори между Вашингтон и Пекин 

Гледайте коментарите на гостите във видеата 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.