Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сдружението на фамилния бизнес: Част от помощта за бизнеса закъсня

Адв. Виктор Гугушев, член на Управителния съвет на Сдружението на фамилния бизнес, Бизнес старт, 22.10.2020

10:36 | 22 октомври 2020
Обновен: 12:35 | 22 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Подпомагането на бизнеса в България следва общоевропейската логика, но самата ликвидност не винаги идва навреме. Това заяви адв. Виктор Гугушев, член на Управителния съвет на Сдружението на фамилния бизнес, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Пандемията и ограничителните мерки повлияха на всички бизнеси, особено на хотелиерския сектор и турзима, заяви гостът. По неговите думи на компаниите им се е наложило да преструктурират бизнеса си, като преминат към повече дигитални процеси.

„Всяка криза ражда възможности за експерименти, ако не веднага то поне заразижда идеята за тях“

Относно държавните програми за помощ на бизнеса Гугушев обясни, че на някои компании им се наложило да се свържат с външни специалисти в търсене на помощ за администрацията на процесите и необходимата документация, което допълнително е увеличило разходите им.

„Средствата по някой програми не дойдоха в правилния момент. Самите програми бяха предложени на обществеността, но подпомагането на ликвидността дойде доста по-късно“.

Гугушев обясни също така, че от общия бюджет на мярката 60/40 в размер на 1 млрд. лева, досега са усвоени поти една четвърт от средствата, което означава, че не много компании са се възползвали от нея. Въпреки това той изрази надежда, че програмата ще бъде удължена и през следващата година.

„Независимо то спецификите нашите практики и европейските следват една и съща логика - подпомагане на бизнеса и работната сила“

Повече по темата вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.