Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: България става все по-силна в производството на велосипеди

Драгомир Кузов, основател и изпълнителен директор на "Веломания", съосновател на Асоциацията на производителите на велосипеди в България, Бизнес старт, 17.09.2020

11:16 | 17 септември 2020
Обновен: 11:53 | 17 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Коронавирусът се отрази положително на велоиндустрията, тъй като велосипедите се превърнаха в алтернативно превозно средство поради опасенията от заразяване в градския транспорт. Забелязва се бум не само в България, а в цяла Европа. България става все по-силна в тази индустрия. Това зави Драгомир Кузов, основател и изпълнителен директор на "Веломания", съосновател на Асоциацията на производителите на велосипеди в България, в предаването "Бизнес старт", с Христо Николов.

"По прогнозни данни на асоциацията се очакват да бъдат продадени 100 хиляди велосипеда, като обикновено реалната цифра е около 80 хиляди", заяви Драгомир Кузов.

"Навсякъде по търговската мрежа има спадове с наличностите поради голямото търсене. В момента фирмите, членуващи в Асоциацията на производителите на велосипеди, правят нови доставки и зареждат, но се работи чрез поддоставчици от Азия и затова има забавяне - между един-два месеца и половин година."

По отношение на зависимостта на производители на велосипеди от вноса на части Драгомир Кузов коментира, че "много малко неща се произвеждат в Европа и нужните скоростни механизми се произвеждат основно в азиатски фабрики."

Въпреки това гостът поясни, че българските потребители могат в много скоро време да очакват новите колекции за 2021 г. в интернет.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизне старт" може да видите тук