Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономист: Лихвите по новите емисии облигации показват, че има много доверие в България

Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество", Бизнес старт, 17.09.2020

10:35 | 17 септември 2020
Обновен: 11:55 | 17 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

България пласира двете нови емисии облигации в походящ момент, тъй като други държави избързаха и задлъжняха по други условия. 0.4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните лихвата е около 1.40%, което е под инфлацията. Това означва, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което само по себе си означава, че има много доверие в България, заяви Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество", в предването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По повод речта на Урсула фон дер Лайен Ангелов коментира, че тя е показа амбиции да превърне Европа в глобален играч, да наложи нови екологични и технологични трендове и да се справи по най-ефективния начин с пандемията.

"Председателят на ЕК сигнализира, че икономическото възстановяване не е постижимо без нужните дългосрочни реформи в сферата на екологията, върховенството на закона и спазването на европейските правила за конкуренция и държавно подпомгане", обясни още икономистът. 

"Изводите, които МСП и стартъпите трябва да си направят от речта на Урусула фон дер Лайен, са изразяват във фокусиране върху секторите на дигиталните услуги и чистата енергия. С други думи ако стартъп желае да произвежда двигател с вътрешно горене - по-добре да не го прави. "

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването "Бизнес старт" може да видите тук