Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преработвателите са платили с 30% по-малко на розопроизводителите спрямо предходната кампания

Христо Николов, председател на УС на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), Бизнес старт, 10.08.2020

11:32 | 10 август 2020
Обновен: 11:35 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

От началото на пандемията поръчките на розопроизводителите към преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година, което е плашещо. От началото на коронакризата работим под голям стрес, имахме проблеми с мотивацията на работниците и транспортирането. Направихме повече разходи по прибирането на реколтата. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Това каза Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Тази година имаше неприбран розов цвят. Но с влизането в сила на Закона за розата до 2-3 години няма да се стига до такива ситуации. Факт е, че в момента в Бъглария преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини".

Според него за да има устойчивост в сектора, трябва да се води далновидна политика в продължение на години. 

Той коментира, че правителството ще разпредели близо 1.1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ.

"Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.

"Добавяйки тези пари към помощта за сектора по линия на Covid-19, която розопроизводителите очакват, финансовият ресурс достига все по-близо до сумата, която би била адекватна подкрепа и ще покрие загубите от лошата година".

Той заяви, че положителното е, че кампанията по прибирането на розовия цвят беше проведена и приключи.

"Но тепърва ще се изчислява колко са загубите", отбеляза гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.