Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Намирането на жилище е сред най-големите трудности за българите в Германия

Добромир Машев, председател на Български културен и образователен център в Еврорегион "Маас - Рейн", Бизнес старт, 31.07.2020

10:45 | 31 юли 2020
Обновен: 14:43 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Българите в Германия се обръщат към нас по редица въпроси. Един от най-големите им проблеми е намирането на жилище. Аахен например, където се намираме ние, е университетски град - голяма част от хората са студенти, предлагат се малки жилища и е трудно за семейство с едно или две деца да си намерят дом. Това разказа Добромир Машев, председател на Български културен и образователен център в Еврорегион "Маас - Рейн", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Машев посочи, че дейността на Български културен и образователен център в Германия е била засегната от пандемията и не е било възможно част от събитията да се проведат в предвиденото време. Той обаче отбеляза, че все пак мероприятията ще се състоят по-късно тази година, макар и не с първоначално предвидените мащаби. 

“Младите българи в Германия са много силно обединени, което е радостно”. 

По думите на госта в Германия има успешен български бизнес, който става все по-силен. Той отбеляза, че се работи в насока промотирането на България като производствена държава, която може да предложи един много силен продукт на европейския пазар и дори на световния. 

Според него компаниите в Германия ще се възстановят след удара от кризата, като Машев препоръча те да се възползват възможностите, които им се предлагат. 

По отношение на студентите експертът заяви, че те трябва да правят стъпки към интеграцията, за да научат по-бързо езика и да разберат как работи германската система. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук