Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На България е необходим национален план за средствата от ЕС

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Бизнес старт, 21.07.2020

10:17 | 21 юли 2020
Обновен: 13:02 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

На България е необходим национален план за проследяване на средствата от фонда за възстановяване, смята Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според него е въпрос на приоритети как България да навакса икономическото възстановяване и как ще израходи предвидената за нея сума от 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС до 2027 г.

По повод достигната сделка за бюджета от страна на лидерите на Европейския съюз Стойчев коментира, че френско-германският мотор на съюза е сработил отново.

"Предложението за фонда за възстановяване дойде от Франция и Германия. Германското председателството на Съвета на ЕС също е важно. Това е важна перспектива за развитието на ЕС".

"Европейските лидери осъществиха най-дългите преговори от последните години. Договориха многогодишната финансова рамка и размера на фонда за възстановяване. И за предишната бюджетна рамка преговорите бяха трудни. Сега кризата около коронавируса изискваше да се вземе бързо решение", уточни Стойчев.

Гостът обясни обаче, че ще бъдат орязани средства от програмата "Еразъм+", както и средства за дигитализация и от фонда за научни изследавния.

По думите му все пак механизмът за върховенството на закона е бил смекчен. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.