Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свободният пазар на електроенергия може да намали разходите на потребителите

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, Бизнес старт, 19.06.20

11:52 | 19 юни 2020
Обновен: 12:16 | 19 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Досега на свободния пазар задължително трябваше да излизат стопанските потребители, които са присъединени на средно напрежение. Промените от първи октомври предвиждат всички потребители да излязат на свободния пазар във връзка с либерализацията пазара на електрическа енергия. Това обясни проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.  

“Като имаме предвид, че цената за стопански потребители по принцип е по-висока от тези за битови потребители, следва да се очаква, в зависимост от пазарната конюнктура, че може би леко ще им се намалят разходите спрямо тези, които са били досега”.  

Проф. Валентин Колев каза още, че при битовите потребители е по-различно и цената за електрическата енергия в последните 10-15 години се потиска.  

Той посочи, че и в момента няма ограничения битов потребител да излезе на свободния пазар, но това не е изгодно за него.  

“Средната цена на Българската независима енергийна борса е от порядъка на над 90 лева на мегаватчас, като в тази цена не е включена цената за задължение към обществото, която е около 20 лв., така че цената става около 110 лв. общо. Среднопретеглената цена за битовите потребители за нощната енергия е около 50 лева, а дневната -115 лева с включена такса задължение към обществото. Такава цена трудна би била постигната на свободния пазар”, обясни още проф.Колев 

По отношение на това, че всички стопански потребители трябва да сключат договори на свободния пазар преди първи октомври 2020 г., той каза, че не бива да допускат да бъдат прехвърлени служебно.  

“Така ще отидат до доставчик от последна инстанции с високи цени”, посочи проф. Колев. 

Той добави, че процедурата по смяната не е сложна.  

Професорът смята още, че създаването на платформа за сравняване на цените на доставчиците е правилна мярка, която ще ограничи спекулата и неправомерните цени на свободния пазар. А ако има разминаване, вероятно ще има предвидени санкции за доставчиците на електроенергия, посочи още той.  

Как се развива либерализацията на пазара досега? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.