Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Туризмът у нас трябва да стане целогодишен, за да бъде успешен

Доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, Бизнес старт, 19.06.2020

10:44 | 19 юни 2020
Обновен: 14:20 | 19 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

За да бъде българският туризъм успешен, той трябва да бъде целогодишен. Такова мнение изрази доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.  

“75-80% от приходите в туристическия сектор се очаква да идват от сезонния туризъм. За разлика от България, има наши балкански съседи, които са развили целогодишен туризъм”. 

Според Йорданов времето за привличане на туристи може би е било преди година или 6 месеца.  

“Вече сме в една реалност след пандемията, която предизвика доста смущения. Те изведоха на преден план проблеми, които са от 15-20 години”.  

Що се отнася до българите, които избират Гърция за лятната си почивка, Йорданов смята, не може да се промени поведението на хората, които имат избор.  

“Уважавам съгражданите, които избират и други дестинации. Тези, които трябва да възстановят доверието в българския туризъм, не са българските граждани”.  

Според него българският турист през годините е бил пренебрегнат дотолкова, че той неминуемо е избрал други дестинации.  

Йорданов е на мнение, че проблемът нито е на държавната администрация, нито на местната власт, нито на сдруженията, а на предприемачите.  

Според Йорданов те се тези, които могат да променят цялостната структура на туризма у нас, като започнат да предлагат традиционния дух, храна и история, които ги няма никъде другаде.  

Той посочи, че например пътуването за спа с дъх на вино, старите рецепти и минералните води в симбиоза с експозиции са все неща, които могат да се предлагат целогодишно.  

“Трябва да помислим как да развием туризма в следващите 10 години, за да намалим фалитите”.  

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.