Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Българският трудов пазар се оказа доста по-издръжлив

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, Бизнес старт, 17.06.2020

10:06 | 17 юни 2020
Обновен: 12:01 | 17 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Трудовите пазари в източната част на Европа, в това число и България, се справят добре. Нашият трудов пазар се оказа доста по-издръжлив и дори виждаме първите знаци на умерено възстановяване. Това каза Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатананасова.

„Големият въпрос е как ще повлияят два много съществени фактора – туризмът и индустрията“.

Според Адриан Николов летен туристически сезон на практика няма да има и българите няма да успеят да компенсират липсата на туристи от чужбина.

„Имаме всички основания да очакваме, че баровете и ресторантите по Черноморието няма да наемат толкова хора, колкото миналата година“, коментира гостът.

„Аз лично не виждам полезно действие, което министерството на туризма да предприеме, за да се вдигне интереса към нашия туризъм. Българските туристи дори да имат желание да отидат на Българското Черноморие, те не биха похарчили толкова пари, колкото чужденците“

„По отношение на индустрията очакванията са, че темповете, с които са наемани хора през миналата година, няма да се повторят“, обяснява експертът.

„Много от трудовите пазари и у нас и в Европа са в процес на изчакване заради мерки като 60/40,. В момента, в който свършат стимулите за поддръжка на бизнеса, ще видим кои ще са фирмите, които могат да продължат да работят със собствени сили. Затова към септември можем да очакваме втора вълна на безработицата“.

Какви са очакванията за пренасяне на работна сила от туризма към други сектори гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.