Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Топлофикациите у нас имат остра нужда от модернизация

Експертът Валентин Терзийски в Бизнес старт, 10.06.2016

08:50 | 10 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Експертът Валентин Терзийски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Експертът Валентин Терзийски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От последната инвестиция в топлофикационния сектор, която беше в Пловдив, изминаха 6 години. Повечето изградени когенерации наближават 10-годишен период на експлоатация. С промените в регулациите и ценовата рамка дружествата няма как да кандидатстват за набиране на средства за нови инвестиции. Регулаторът трябва да има предвид, че е необходима модернизация и инвестиране в съоръжения и мрежи, за да има добри цени. Това каза експертът Валентин Терзийски в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с изявленията, че НЕК ще губи по 400 млн. лв. годишно при планираното намаляване на цените на парното той посочи, че очакваната загуба не е свързана с работата на топлофикационните дружества, тъй като участието им в енергийния микс е под 3,5%. "Основна тежест са плащанията към американските централи. Голяма част са за ВЕИ, които създават допълнителни разходи за НЕК. Остатъкът от тези 400 млн. лв. е в намалението на цената, по която общественият доставчик продава електрическата енергия към енергоразпределителните дружества за енергийния пазар."

Според Терзийски от техническа гледна точка е немислимо прекратяването на дейността на "Топлофикация София". Той заяви, че инвестициите, които се правят там в момента, са в много остарели технологии. 

Вижте целия разговор във видеото: