Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

1,5 млн лв загуби за една автобусна фирма, ако бъде въведена тол системата

Бизнес старт, 30.05.2016

08:35 | 30 май 2016
Обновен: 08:35 | 30 май 2016
Автор: Александра Попова
Снимка: Doug Kanter/Bloomberg News
Снимка: Doug Kanter/Bloomberg News

Доброто съвместяване на отделните институции е ключово решение на проблемите на транспортния сектор. Това каза в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на форум „Балкански транспорт и инфраструктура“ и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев. Той заедно с главния секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи Симеон Милушев говори за проблемите на транспорта и в частност нерегламентираните пътувания и тол системата. Мутафчиев поясни, че яко няма сериозен контрол от страна на министерството на транспорта, полицията и съдебната система допълнителни законови разпоредби няма да помогнат. Ние сме предприемали и преди такива инициативи, след време всичко отива в съда и се разпуска поради липса на доказателства. В рeзултат сивия сектор продължава да работи, допълни той.

По отношение на нерегламентираните превози има нормативна уредба, но държавата няма воля да я прилага, каза Милyшев, като допълни, че тол системата може да бъде въведена едва „след година – две“.

Ако тол таксите бъдат въведени за цялата републиканска мрежа това ще означава 1,5 млн лв допълнителни разходи за всяка автобусна фирма, каза Мутафчиев като допълни, че това ще постави пред изпитание българските превозвачи.

Вижте повече!