Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Забавянето на парите за модернизация на армията е странно

Проф. Тодор Тагарев в Бизнес старт, 27.05.2016

08:53 | 27 май 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оръжейната индустрия на България може да пострада, ако се раздува информация, за която не е сигурно, че е достоверна. Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria като коментар на вероятността българско оръжие да се използва от терористични групи. "Ние съблюдаваме всички ограничителни правила, но ако терористична група нападне казарма и вземе оръжията, които са там, това е проблем, който се разрешава по други механизми и не е в контрола на производителя". 

"Новините в оръжейната индустрия са добри , обемите от поръчки са големи, износът нараства", каза Тагарев. Подемът в оръжейната индустрия се дължи на това, че „за съжаление има търсене“. 

Относно превъоръжаването на армията професорът каза, че този процес е започнал преди години, но "не става въпрос за мащабна модернизация":

"Радвам се, че имаме тази подкрепа от Парламента, но това забавяне стои малко странно, защото парите са отделени в бюджета за 2016. Дано не се случи така, че да изпуснем част от тези пари... Времето до края на годината не е чак толкав много. Говорим за тежки договори и за процедури, които през последните години не са проигравани и е възможно да има препятствия".  ​

"Всички решения, които се взимат през последната година и половина сочат, че ние сме твърдо решени да изпълним ангажиментите, поети към НАТО".

Вижте целия коментар: