Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Турция остава стабилна за инвеститорите въпреки политическите рокади

Анализаторът Мариян Карагьозов в Бизнес старт, 25.05.2016

08:47 | 25 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Анализаторът Мариян Карагьозов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анализаторът Мариян Карагьозов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки разместването на политическия връх в Турция с оставката на министър-председателя Давутоглу, икономическият и финансовият екип не се промениха. Това е добър сигнал за инвеститорите, защото създава усещане за последователност и стабилност. Това заяви анализаторът Мариян Карагьозов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В отношенията между Турция и ЕС отново се наблюдава връщане към познати модели, когато всяка страна беше подозрителна в намеренията и действията на другата", коментира той по повод обещаната финансова помощ от 3 млрд. евро, която южната ни съседка все още не е получила. Получаването на безвизов режим за турските граждани в ЕС също се отлага, най-вероятно за есента. 

"Терористичните атаки удариха силно туризма в Турция", каза още Карагьозов. "Сега е моментът да си купите хотел на турското крайбрежие. Продават се над 1300 туристически обекта с обща цена няколко млрд. долара". Според анализатора турската икономика има големи резерви за възстановяване - голям вътрешен пазар и инфраструктурно строителство. Той посочи също, че негативно на икономиката на Турция се отразява загубата на пазари в Близкия Изток, което засяга и нашата страна. 

Вижте целия разговор във видеото: