Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът не е готов за дуалното обучение

Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ Подкрепа, и Боян Захариев, експерт от институт Отворено общество, в Бизнес старт, 19.05.2016

08:13 | 19 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Ученици на стаж в Infrastructure Leasing & Financial Service, Делхи, Индия. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg
Ученици на стаж в Infrastructure Leasing & Financial Service, Делхи, Индия. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Българският бизнес не е готов да инвестира в дуалното обучение. Към момента това правят 5% от компаниите. Това заяви Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Най-важният въпрос за образованието е не матурите, а реформата.", коментира той. Според него по-голямата част от професиите трябва да се подготвят в професионалното, а не във висшето образование. "Държавата, заедно с бизнеса, трябва да прецизира кои специалности и професии да се търсят."

Петров подчерта, че има преекспонирано напрежение във връзка с провеждането на матурите. "Винаги е било възможно да се препише. Сега обаче на преден план излизат ниските резултати. Това е големият проблем в образованието", допълни той.

Пазарът на образование е много по-сложен, отколкото си мислим, защото хората не винаги се държат рационално. Това коментира експертът от институт „Отворено общество“ Боян Захариев. По думите му в решението на младите каква специалност да изберат се включват и много други фактори освен доброто заплащане. Според Захариев ролята на тестовете с посочени отговори силно ще намалее през следващите десетилетия.

Вижте целия разговор тук: