Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Колко е готов да плати светът, за да спре глобалното затопляне

Христо Попов, климатолог и преподавател в Софийския университет, и Георги Стефанов, експерт от WWF, в Бизнес старт, 18.05.2016

09:18 | 18 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Жена в Индия. Стотици милиони души се борят със сушата в страната. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Жена в Индия. Стотици милиони души се борят със сушата в страната. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

България твърдо е заявила, че ще следва и подкрепя всички проекти и политики на ЕС, свързани със спирането на глобалното затопляне. Все още обаче не виждаме сериозно отчитане на проблема и отразяването му във финансов и законодателен аспект. Все пак сме южна страна и ще бъдем пряко засегнати от изменението на климата, което вече започнахме да усещаме. Това заяви експертът от WWF Георги Стефанов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Важно е как ще бъдат инвестирани средствата и дали те ще бъдат заделени конкретно за справяне с климатичните промени или изплатени като компенсация", коментира климатологът и преподавател в Софийския университет Христо Попов. Според него в страни като Китай и Индия има вариант да не се променя самият отрасъл, а да се модернизират технологиите и да се използват филтри за инсталациите, които изхвърлят вредни емисии. Попов обясни, че при покачване на глобалните температури с 2 градуса се очакват големи проблеми с реколтите в страните между тропиците. Те обаче са едни от страните с най-голямо население в света и до 2050 се очаква то да се удвои. Това значи, че дори да запазят сегашния си темп на реколта, държавите няма да могат да изхранват собственото си население. 

Според Попов регулациите за бизнеса в ЕС във връзка с глобалното затопляне зависят от настройката във всяка държава. Като добър пример той посочи Скандинавските страни, където населението е екологично насочено. "Над 60% от добитата електроенергия в Дания е от зелени централи.", каза той.

Вижте целия разговор във видеото: