Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Усеща се повече от умора в украинското общество

Георги Проданов, анализаторът, и Юрий Граматик, председател на Конгреса на българите в Украйна, в предаването Бизнес старт, 12.04.2016

08:28 | 12 април 2016
Автор: Investor.bg
Национален флаг на Украйна. Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg
Национален флаг на Украйна. Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Кризата около премиера Арсений Яценюк в Украйна датира от края на миналата година. Очакванията бяха той да напусне поста, но липсваше алтернатива. Яценюк е един от полюсите, които балансират Порошенко и вчерашното му заявление за оставка означава, че Порошенко се превръща в управляващ президент. Това каза анализаторът Георги Проданов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод подадената оставка на премиера на Украйна.

Парламентът може да не приеме оставката на Яценюк предвид отказа на председателя на Върховната рада Владимир Гройсман да оглави правителство на Украйна, каза Юрий Граматик, председател на Конгреса на българите в Украйна.

По думите му в украинското общество се усеща не умора, а нещо повече - омраза към политическия елит с оглед на нестабилната ситуация в страната. Съществува алтернатива на тази ситуация, а именно съставянето на служебно правителство, но тази идея не среща голяма подкрепа в Украйна, коментира още той. 

Украйна има колосални проблеми във вътрешнополитически и икономически план, коментира още Проданов. Обтегнатите отношение с Русия и неясните отношения с ЕС не са генезис на икономическия колапс. Той е резултат от преразпределението на икономиката вътре в страната. В момента Украйна има огромен проблем с корупцията, посочи анализаторът.

Ситуацията в страната е много подобна с тази в началото на прехода в България. От една страна е трудно постигането на стабилност, а от друга няма политическа воля за установяването на ясни правила.

Украйна е дълбоко разделена чисто исторически, коментира още експертът. В Москва и Вашингтон са наясно, че огромна криза в сърцето на Европа няма да бъде добър геополитически знак.

Федерализация на страната, която да включи обратно Донецка и Луганска област е вариант, който не трябва да се изключва, но не мисля, че някой би подходил в сегашната ситуация да дестабилизира още повече страната.

Русия е наясно, че Украйна е загубена територия. Украйна обаче не трябва да се превърне във враждебна територия за Русия, каза още той. 

Вижте целия разговор във видеото: