Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бъдещето на латиноамериканските държави зависи от Великите сили

Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет, в предаването Бизнес старт, 11.04.2016

10:40 | 11 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Улица в Каракас, Венецуела. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg
Улица в Каракас, Венецуела. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

В основата на процесите в латиноамериканските държави е противопоставянето между Великите сили. Бразилия, Куба и Венецуела са страни, които бяха най-близките партньори на Русия през последните няколко години. Сега САЩ започват да увеличават своя натиск и да се стремят да променят ситуацията в Латинска Америка. В Аржентина те промениха изцяло политическата система и сега виждаме либерално правителство. Това заяви Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира текущата ситуация във Венецуела, Куба и Бразилия. 

Венецуела е страна с монокултурна икономика, която зависи почти изцяло от износа на нефт. Големият проблем на държавите от Латинска Америка е високата производствена цена на нефта. Те продават на много малка или никаква печалба.

Той обясни, че мерките за въвеждането на четиридневна работна седмица в страната вероятно ще засегнат само държавния сектор, но не и големите компании. 

Посещението на Обама в Куба е историческо, но няма да има сериозно отражение върху политиката. Основните решения в САЩ ще бъдат взети от Конгреса и от Сената, а там по-голяма тежест имат републиканците, които са с негативно отношение към подобряване на отношенията с Куба.

По думите на Сивилов Куба ще отваря своята икономика постепенно и няма да допусне такова ударно раздържавяване, както в Източна Европа през 80-те и 90-те години.

Повече от разговора вижте тук: