Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Решението на Фед ще има най-голям ефект върху цената на златото

Димо Стефанов, анализатор от Tavex Gold&Exchange, в предаването Бизнес старт, 11.04.2016

09:32 | 11 април 2016
Автор: Investor.bg
Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът от 16% в цената на златото от началото на 2016 не е изненадващ. Неочаквани са процентите, с които се покачи спрямо другите активи. Това каза пазарният анализатор Димо Стефанов от Tavex Gold&Exchange в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки тенденциите при пазара на злато.

Заявката от Фед за четири повишения на лихвените проценти беше нереална и това е една от основните причини, която доведе до поскъпване на златото и драстичното намаляване на апетита към рискови активи.

Златото винаги е било алтернатива на финансовата система като цяло. Благородният метал не е само хедж срещу инфлацията, а и срещу дефлационните процеси, при които има пукане на финансови балони, каза още анализаторът.

Според него съществуват спорове по отношение на това кой от двата основни пазара на злато в Ню Йорк и Лондон ще движи цената на златото. По думите му, когато имаме висока покупка на физическо злато, имайки предвид, че повечето банки, функционират при условията на частичен резерв, това няма как да не подпомогне покачването на цената на благородния метал, тъй като самите банки трябва да намалят златните сертификати в обращение. От началото на годината имаме както ръст на пазара на ETF, така и на New York Mercantile Comex Exchange (COMEX), коментира още той. 

Най-голямо е физическото търсене на злато в Китай и Индия, а целият западен свят е ориентиран към златните деривати.

В момента се наблюдава успокоение на пазара на злато, като цената в долари поддържа нива от $1220-$1230-$1250. По думите на анализатора най-голям ефект върху цената на златото може да има решението на Фед за повишаване на лихвените проценти до първото шестмесечие. Ако Фед реши да не пристъпи към вдигане на лихвите, може да има ново покачване при цената на благородния метал, посочи още той. 

Вижте целия разговор във видеото: