Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Петър Мутафчиев: Пандемията показа неефективността на пакет Мобилност

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, Бизнес старт, 04.05.2020

11:06 | 4 май 2020
Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасенията на държавите от Източна Европа от пакета "Мобилност" остават същите, каквито бяха и в началото. Пандемията и здравната криза показаха, че т.нар. пакет "Макрон" не е работещ. Той трябва да се преразгледа, защото един неефективен законодателен проект може да нанесе много тежки щети за транспортния бранш. Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Основната теза на Макрон е социалната и че се изравнят командировките. Но разликите и проблемите с конкуренцията ще съществуват, докато има големи разлики в стандарта в ЕС". 

Той коментира, че ЕС трябва да се стреми към осигуряването на еднакви права за всички европейски граждани. 

По думите му пакетът е попречил на бързото решаване на конкретни проблеми, а с настъпването на здравната криза са били отменени някои рестриктивни мерки.

"Вече след настъпването на здравната криза започна да се говори за зелени коридори, за да може да имаме бърз достъп на пътници и стоки. Има много неща, които трябва да бъдат решени в транспортния сектор. Здравната криза проставя пред изпитание европейските политици да бъдат прагматични, за да се изгради стабилна работеща европейска транспортна сисстема".

Мутафчиев заяви, че е важен е статутът на работещите. "Не само пътническия транспорт пострада, но и авиацията", допълни той.

"Всякакви изкуствени ограничителни мерки пречат на свободата на движение на товарите. Нямаше да ги има тези пробелми, ако ЕС работеше за уеднаквяване на стандарта на живота. Това е основният социален въпрос".

Според него е време да се помисли за граничните райони на ЕС. 

"Трябва да се мисли политически и дали са точни мерките, които бяха оспорвани от една част от ЕС".

Мутафчиев е категоричен, че се е доказало, че тези мерки са тотално неефективни.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.