Пакет Мобилност застрашава около 9 хил. малки транспортни компании у нас

Георги Цанов, Съюз на международните превозвачи, В развитие, 05.04.2019

14:44 | 5 април 2019
Обновен: 08:29 | 5 юни 2020
Георги Цанов, Съюз на международните превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Загубите от приемането на пакет "Мобилност" на френския президент Еманюел Макрон от Европейския парламент (ЕП) ще бъдат големи за транспортните компании от Източна Европа, защото той би създал много допълнителни разходи на фирмите. Това каза Георги Цанов, Съюз на международните превозвачи, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Около 9 000 са семейните фирми в България, които имат до 5 камиона. Те няма да могат да отговорят на новите изисквания... Гръбнакът за всяка една икономика обаче са именно малките и средни компании“.

Цанов припомни, че Полша, Румъния и България извършват най-много транспортни услуги в Европа. Според него ние сме много по-гъвкави и конкурентоспособни, което всъщност пречи на компаниите в големите европейски страни. 

"Пакетът „Мобилност“ беше лансиран като мярка, защитаваща социалните права на работниците. Той обаче се оказа един от законодателните текстове, които разединиха ЕП".

Цанов коментира одобрението на промените в пакета на първо четене от ЕП.

Вкарването на пакета в последния момент в дневния ред на ЕП показва, че това не е пакет, който защитава социалните права на служещите в тоя бранш, а защитава определени икономически интереси“.

Превозвачите от периферията на Европа се лишиха от пазарите в Русия и Близкия изток, за да защитят европейските интереси и ценности, като сега се оказва обачею, че общият европейски пазар не е общ, а на силните политически страни, коментира още гостът.

„Фирмите от Централна и Западна Европа нямат други аргументи и икономически лостове, чрез които да ни спрат да работим на техните пазари... Пакетът се опитва да ограничи работата на държавите от периферията на Европа и бившия социалистически блок“.

Целият разговор можете да видите във видеото.