Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Експерт: Пазарът на жп товарни превози в България е изкривен

Проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, Бизнес старт, 04.03.2020

10:26 | 4 март 2020
Проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Асоциацията на българските железопътни превозвачи (АБЖП) обсъжда идеята да сезира Европейската комисия (ЕК) за оказване на неправомерна държавна помощ на „БДЖ - Товарни превози". Темата коментира проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Ананиев политиката на протекционизъм от страна на държавата към „БДЖ - Товарни превози" „изкривява пазара и води до скрито финансиране на определени дружества – частни и държавни“. Той добави, че това води до корупция, като се предлагат дъмпингови цени на клиентите на железниците.

„Задълженията на „БДЖ - Товарни превози", които в последните години съществуват, са винаги над 50 млн. лв.“.

Според Ананиев дружеството няма възможност да изплаща тези задължения, а те не се компенсират. "По данни на Министерството на финансите 9 млн. лв. са задълженията само от началото на 2020 г.". 

"Процесът не е нов, той е факт още от 2006 г.", каза още Ананиев. 

Той обясни, че Асоциацията на българските железопътни превозвачи ще изчака да се направи вписването на новия ѝ председател, както и предстоящото преструктуриране на товарните превози във връзка с пакета „Макрон“ и тол таксите, за да вземе окончателно решение за сезирането на ЕК.