В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Министерството на транспорта трябва да направи повече за българските железници

Проф. д-р инж. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници, бивш председател на транспортната комисия в Народното събрание, В развитие, 07.02.2020

16:35 | 7 февруари 2020

За да станат конкурентни българските железници, правителството трябва да изравни условията за автомобилния и железопътния транспорт. За това е необходима по-активна политика на транспортното министерство, това не е отговорност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това каза проф. д-р инж. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници, бивш председател на транспортната комисия в Народното събрание, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Мирчев основният проблем за железопътната услуга у нас е технологичното и техническо изоставане на националния оператор. „Причината за състоянието на БДЖ („Български държавни железници“ ЕАД ) е управленческата криза“, отбеляза той.

Според госта е необходимо финансирането и изпълнението на проектите да се ускори.

„Най-критично е състоянието на инфраструктурата по направлението Кулата-София и София-"Дунав мост" 2“, посочи Мирчев.

Той поясни, че проблемът е, че трафикът на моторни превозни средства нараства, в същото време не е ясно кога железниците по тези направления ще бъдат ремонтирани, а те могат да предоставят алтернатива на автомобилния транспорт.

„Правителството няма агресивна инвестиционна програма за модернизация на железниците. Инвестициите не достигат, най-много са проблемите в доставките на подвижен състав“.

Според Мирчев пакет „Мобилност“ е останал недоразбран у нас, тъй като във фокуса на европейската политика в областта на транспорта се извеждат железниците, вече се говори за влакове без въглероден отпечатък. „Това някои наши евродепутати не го разбраха. Те сведоха пакета "Мобилност" до ограничени виждания“, изтъкна експертът.

„Създаваме индустриални зони, а те нямат връзка с железниците. Трябва да изградим пакет от терминали, където да си взаимодействат автомобилен и железопътен транспорт“.

Мирчев говори и за липсата на кадри в БДЖ.

„Могат да се купят влакове, но скоро няма да има машинисти, които да ги управляват“, каза той.

Вижте повече във видео материала.