Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът ще остане незасегнат въпреки ситуацията в Китай

Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, Бизнес старт, 03.02.2020

11:03 | 3 февруари 2020

Ситуацията в Китай не е толкова черна, смъртността не е голяма. Нещата трябва да се гледат в перспектива. Между празника на пролетта и празника на фенерите, пазарите в Китай са затворени, затова коронавирусът не се отрази на икономиката. Това каза Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, в предаването „Бизнес старт“, с водещ Живка Попатанасова.

„Над 35 000 души в различни градове са под карантина като това означава, че в тези градове не се продава бензин, а влаковете, автобусите и самолетите са преустановили движение“.

Според него обявеното извънредно положение е прекалена реакция, взета от китайското правителство.

„Положението е извънредно, тъй като вирусът е нов и по-голяма част от населението няма резистентност към него“.

Кръстьо Белев коментира и намеренията на Китай за отпускане на финансов стимул в размер на 1.3 трлн. юана (174 млрд. долара) за китайската икономика.

„Тези пари са насочени не само към производителите на медицински консумативи, а и към всички китайски предприятия“.

Гостът сподели как ситуацията ще се отрази на българо-китайските търговски отношения.

„Главно засегнати ще бъдат туризмът и авиокомпаниите, като основният проблем е свързан с логистиката. Наблюдава се спад в цената на петрола, което е добре за нашата страна“.

Директорът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие заяви, че се е наблюдавал спад при китайските индекси с 9%, но след отварянето на борсата, те вече растат.

Белев допълни, че бизнесът не би останал засегнат, благодарение на конферентните видеоразговори, въпреки преустановените полети до азиатската страна.

Гледайте целия разговор във видеото.