Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще бъде ли успешен мирният план на Тръмп за Близкия изток?

Проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, Бизнес старт, 29.01.2020

11:08 | 29 януари 2020
Проф. Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Динко Динков, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доналд Тръмп ще обяви дългоочакваният план за мир в Близкия изток. Той каза това по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху вчера. Американският лидер отказа да разкрие подробности от плана. Нетаняху от своя страна повтори, че се надява да "сътворят история".

Планът за мир в Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп предлага изоставане на всичко, което е натрупано досега от 1948 г. в усилията за намиране на решения на израелския конфликт. Това мнение изрази проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"САЩ разчитат на възможността да мобилизират финансов ресурс от 50 млрд. долара, за да подпомогнат създаването на жизнеспособна палестинска държава. Американският план очевидно стъпва на идеята за създаване на две държави на територията на някогашна Палестина, арабска и израелска. Вчера Тръмп го потвърди".

"На международно ниво има приета идея за решаване на този проблем - да се създадат две държави. Досега арабска държава все още не е получила признание. Второ, да се изпълнят резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, започвайки от 1948 г., за създаването на двете държави, и тези, приети след израелския конфликт от 1967 г.", изтъкна гостът.

"Тези резолюции са категорични, че Израел трябва да изтегли своите войски от окупираните чужди територии. Подкрепени са и от САЩ".

"Последната резолюция обяви заселването на евреи в територии, предвидени за Палестина, за незаконни. В оповестения план всичко това се пренебрегва напълно", разкри проф. Динков.

"Палестинският президент Махмуд Абас е отхвърлил плана за мир. Той отнема територии, които бяха предвидени да са за палестинската държава. Иран и Турция също се противопоставиха. Европейският съюз ще бъде сдържан в позицията си", каза гостът.

"Предложението източен Йерусалим да бъде столица на палестинската държава крие рискове. В случая вече се посяга на религиозните сблъсъци".