Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иновативно предприятие на годината инспектира електропроводната мрежа с дронове

Йордан Мераков, изпълнителен директор на "Power Drone", Бизнес старт, 09.12.2019

09:55 | 9 декември 2019

Компанията "Power Drone" спечели наградата "Иновативно предприятие на годината" в категория стартъп на 15-ия Национален иновационен форум.

Power Drone е компания, която се занимава с автоматизирана техническа инспекция като използваме дронове, за да инспектираме електропреносната и електропроводната мрежа в страната, както и друг тип енергийна инфраструктура. В основата на иновацията се състои това, че ние се опитваме всичко това да го правим по възможно най-автоматизирания начин. За целта разработваме платформа за това, което събираме като данни за мрежата. Това каза Йордан Мераков, изпълнителен директор на "Power Drone", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Дронът освен стандартната камера би могъл да носи и термовизионна камера с помощта, на която може да се идентифицират местата, където има по-силно греене, съответно това са местата с пробиви и аварии“, допълни той.

Мераков сподели, че основният фокус на компанията Power Drone са електропроводите и тяхната превантивна инспекция.

„Работим успешно и в момента сме на етап, в който искаме да скалираме бизнеса и да излезем и на чужди пазари, тъй като мрежите по света имат много големи сходства“, заяви изпълнителният директор на компанията.

Според госта идеята на иновацията с дронове не е да се вземе работата на досегашните инспектори на електропроводите, а да допълва и подпомага дейността на техниците.

„Там, където са най-сериозните проблеми, са най-трудно достъпните места, с помощта на дрона ние успяваме да достигнем до тях.“

Той разказа как компанията е успяла да внедри изкуствения интелект и машинното обучение.

„Започнахме с ръчна обработка на събраните данни и разбрахме, че това е изключително времеемко и трудоемко. Логичната стъпка беше да търсим вариант това нещо да се автоматизира. С помощта на машинното обучение, невронни мрежи и разпознаване на изображения, софтуерът лесно и бързо успява да разпознае различните типове стълбове.“

Гледайте целия разговор във видеото.