Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изпълнителният директор на "ТехноЛогика": Трябва да сме готови за новите професии

Огнян Траянов, Бизнес старт, 16.09.2019

11:14 | 16 септември 2019
Огнян Траянов, изп. дирeктор на "ТехноЛогика". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Траянов, изп. дирeктор на "ТехноЛогика". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на нова национална програма IT специалисти ще влязат в училищата в ролята на помощник учители. Повече за дистанцията между бизнеса и образованието и важността на скъсяването ѝ разказа Огнян Траянов, изп. дирeктор на "ТехноЛогика", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Най-важното е да дадем реални примери от практиката, така че най-големият недостатък на българската образователна система – отдалечеността ѝ от практическата насоченост, до някаква степен да бъде преодолян“.

Траянов отбеляза, че Министерството на икономиката вече разработва стратегия за четвъртата индустриална революция, като изтъкна необходимостта от изграждането на система за валидиране на знанията, получени по всякакъв начин. 

„Целта е България да посрещне и предизвикателствата, и възможностите. Предимството на евтината работна ръка ще бъде заменено от роботите, западните компании ще изтеглят дейностите си в собствените си страни... Трябва да бъдем готови за постоянна промяна и обучение в нови професии, които ще възникват“.

Според госта навлизането на роботите ще остави възможност човек да развива креативността си, която трябва да бъде възпитавана от ранна детска възраст.

Вижте целия разговор във видео материала.