Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иван Велков: Стъпването на китайска банка у нас гарантира и китайски инвестиции

Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), „Бизнес старт“, 08.07.2019 г.

11:35 | 8 юли 2019
Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), „Бизнес старт“, 08.07.2019 г.
Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), „Бизнес старт“, 08.07.2019 г.

Китайските инвестиции в България се превърнаха в неосъществен блян през изминалите 20 години, но ако държавните институции у нас най-накрая заработят в тази посока, то стъпването на голяма китайска банка като China Construction Bank (CCB) би послужило за гаранция, че китайските инвестиции у нас неминуемо ще последват. Това мнение сподели Иван Велков от Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) пред Христо Николов за „Бизнес старт“.

„В развитието на връзките между България и Китай винаги сякаш имаме възможността да направим по-сложното. Да създадем положителната нагласа, да дойдат президенти, които говорят правилните неща и стимулират позитивния интерес и ентусиазъм. С тях обикновено пътуват конкретни делови представители на българския бизнес, организирани от съответните браншови организации и камари. По средата това, което липсва винаги, е изпълнителната власт. Нямам обяснение защо“.

Един от големите проекти, в които би могла да се включи CCB, е АЕЦ „Белене“, но далеч по-голям интерес би представлявало развитието на летище „София“, смята още Велков.

„Ако китайска банка отвори клон в България, това задължително ще увеличи потенциала за привличане на китайски инвестиции. Възможностите, които една такава банка би открила за свои клиенти и контрагенти, са безспорно даденост и задължително условие. Далеч по-знаково и символно за маниера на Китай е, че огромен респектиращ субект ще е изградил необходимите контакти и база за липсващите държавни институции и ще гарантира на китайските компании, че възможностите, които ще имат те, ще са еднакви. За тях единният стандарт е задължително условие“.

Какво символика крие пускането на директна авиолиния между София и Пекин, може да научите от видеото.