Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БТПП: Втората по пазарен капитал банка в света гледа към България

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), „Бизнес старт“, 08.07.2019 г.

11:01 | 8 юли 2019
Обновен: 11:01 | 8 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Клон на China Construction Bank Corp. в Шанхай, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Клон на China Construction Bank Corp. в Шанхай, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

China Construction Bank (CCB) обмисля навлизане в България. Това стана ясно от телефонния разговор в „Бизнес старт“ между председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и водещия на сутрешния блок Христо Николов по повод визитата на президента Румен Радев и делегацията му в Китай през миналата седмица.

„Представители на CCB разглеждат много сериозно темата за свое присъствие в България. Заместник-председателят ѝ и доста сериозен екип от представители от Люксембург посетиха страната ни с тази цел“.

CCB разполага с активи на стойност 3,3 трлн. долара, а годишната ѝ печалба се равнява на 37 млрд. долара. Това я превръща в една от най-мощните финансови институции в света.

„За голямо съжаление държавните институции у нас не проявиха интерес, но ние ще направим необходимото информацията, която събрахме, да достигне до тях и при една следващата визита да могат да бъдат договорени с по-големи подробности и то с институциите, от които зависи осъществяването на това намерение“.

Българската делегация в Китай е констатирала доста сериозно непознаване на предимствата на българската икономическа среда, казва още Симеонов. Той е категоричен, че от БТПП са били доста убедителни и ясни и изрази надежди, че скоро ще има инвестиционни пробиви от китайска страна у нас.

Видео от разговора може да видите горе.